Broer Marc de Hond lanceert stichting voor ongeneeslijk zieken ouders

Michel de Hond, de broer van presentator en theatermaker Marc de Hond lanceert vandaag Stichting Komma. Met de stichting wil Michel zoveel mogelijk ongeneeslijk zieken ouders helpen iets blijvends na te laten voor hun (jonge) kinderen. Juist wanneer zoveel aandacht ligt bij de primaire zorg voor een ongeneeslijk zieke ouder, kan het erbij inschieten voor een blijvende herinnering voor de achterblijvende kinderen te zorgen.
Stichting Komma is opgericht ter nagedachtenis aan zijn moeder en broer en geïnspireerd door de manier waarop zij met zijn naderende dood omging.
Vandaag precies een half jaar geleden overleed Marc de Hond aan de gevolgen van kanker.

Achtergrond
Toen Jasmin de Hond in 1980 op 30-jarige leeftijd te horen kreeg dat ze zou komen te overlijden, liet zij aan haar twee jonge kinderen Marc (3) en Michel (1) een geluidsbandje na. Zo gaf ze haar kinderen een cadeau om haar aanwezigheid te kunnen blijven voelen.
De geschiedenis herhaalde zich 40 jaar later voor haar oudste zoon Marc. Ook hij kreeg te horen dat hij zijn twee jonge kinderen Livia (3) en James (1) niet zou zien opgroeien.
Marc en Michel bespraken wat ze van hun moeder gemist hadden en kwamen op het idee het geluidsbandje van hun moeder een moderne twist te geven. Dit deed Marc door zich tijdens theatervoorstellingen te laten interviewen over zijn leven door bekende interviewers als Claudia de Breij, Janine Abbring en Kefah Allush, en legde deze interviews vast op beeld. Ook schreef hij kaarten voor speciale gelegenheden die Livia en James in de toekomst mee zullen maken. Marc liet zo zijn gedachten, herinneringen en aanwezigheid achter op een manier die Marc en Michel hebben gemist van hun moeder.
Dit bracht Michel op het idee om in de geest van Jasmin en Marc andere ongeneeslijk zieken ouders te helpen bij het achterlaten van iets blijvends voor hun kinderen. Er komt vaak zoveel kijken bij de primaire zorg van een ongeneeslijk zieke ouder, dat het logisch is dat dit erbij inschiet.

Wat doet Stichting Komma?
Stichting Komma helpt ongeneeslijk zieken ouders een blijvende herinnering na te laten in de vorm van een Komma: een houten memory box met daarin een professioneel opgenomen levensportret en drie wenskaarten met een persoonlijke boodschap voor hun kinderen. Ouders kunnen zelf nog andere belangrijke persoonlijke memorabilia in de memory box bijvoegen, zoals een trouwring of foto’s van speciale momenten die ze gezamenlijk hebben beleefd. Het portret wordt door een professionele cameraman en interviewer geschoten en helpt de ouders onder woorden te brengen wat ze nog willen vertellen, ook als ze er niet meer zijn. Het geeft kinderen de kans om later zelf een beeld van hun ouder te vormen en hun nabijheid te voelen wanneer ze daar behoefte aan hebben. Het ontvangen van een Komma is kosteloos; Stichting Komma is voor de financiering van de Komma’s afhankelijk van donateurs.

Doe mee
Door het doen van een maandelijkse of eenmalige donatie kan iedereen Stichting Komma helpen zoveel mogelijk ongeneeslijk zieken ouders te helpen bij het maken van een blijvende herinnering voor hun kinderen.
Wie gebruik wil maken van de diensten van Stichting Komma wordt aangeraden Stichting Komma te volgen op social media. Daar zal melding worden gedaan indien voldoende donaties zijn gedaan om ouders te kunnen helpen.