Meer info

Lees hieronder alles wat je van te voren moet weten!

Wij gaan naar ouders toe om hun levensverhaal op beeld vast te leggen door middel van een mooi gefilmd, uitgebreid interview. In dit gesprek bespreken we het leven, beginnend bij de vraag ‘waar ben je geboren?’ en eindigend met een levensles die je aan je kind(eren) wil meegeven. Doordat al deze herinneringen en verhalen worden vastgelegd kunnen ouders voortleven en wordt er symbolisch een komma, in plaats van een punt achter hun leven gezet.

We begrijpen dat het moeilijk is om daar een goed moment voor te kiezen. Waarschijnlijk ben je geneigd om het uit te stellen. Wij kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je je zo sterk mogelijk voelt en nog zoveel mogelijk jezelf bent. Het resultaat voor de kinderen is het mooist als jij in staat bent om herinneringen op te halen en je gedachten te formuleren. Wacht dus vooral niet te lang.

Onder de volgende voorwaarden kunnen we een Komma aanbieden:

1. De aangemelde ouder is ongeneeslijk ziek

2. De aangemelde ouder is fysiek en cognitief in staat om een gesprek te voeren over zijn/haar leven

3. De aangemelde ouder heeft minimaal 1 kind van 18 jaar of jonger

4. De aangemelde ouder woont of verblijft in Nederland

Op de afgesproken dag komen de interviewer en cameraman / -vrouw naar jouw huis. Jullie zoeken samen een rustige plek uit voor het gesprek, een plek waar je gaat zitten (of liggen) en waar je je comfortabel voelt.

De camera gaat aan en de interviewer stelt de eerste vraag: “waar ben je geboren?”. Vervolgens bespreken jullie, in ongeveer anderhalf uur, stap voor stap jouw geschiedenis. Wat was jij voor kind? Wat wilde je vroeger worden? Hoe heb je je partner ontmoet? Hoe ging die eerste zoen? … De interviewer helpt jou om je levensverhaal te vertellen, van je geboorte tot nu. Het wordt een gesprek met veel mooie en leuke herinneringen en er is ook ruimte voor emotionele onderwerpen. Bijvoorbeeld: wat zou je je kind(eren) graag mee willen geven voor later?

De praktijk leert ons dat de meeste interviews 1 á 1,5 uur duren, maar korter of langer gebeurt ook. Als jij het gevoel hebt dat alles wat je gezegd wil hebben aan bod is gekomen, pas dan sluiten we het interview af. We houden uiteraard rekening met jouw energie en lassen pauzes in als dat nodig is. Vanaf binnenkomst, het opstellen van de camera tot het voeren van het gesprek en daarna het inpakken van onze apparatuur en vertrek zijn we meestal 2 uur bezig.

Omdat het voeren van het gesprek de nodige spanning met zich mee kan brengen, raden wij aan dat er in die twee uur tijd zo min mogelijk afleiding is. Het is bijvoorbeeld rustiger als de kinderen op dat moment niet aanwezig zijn.

Jij hebt de regie. Het belangrijkst is dat je doet waar jij je prettig bij voelt. Dit is heel persoonlijk. We merken wel dat de interactie met een ander in het gesprek vaak een mooie en belangrijke toevoeging is. Denk dan aan een partner die aanschuift om te vertellen over de eerste ontmoeting. Zowel de verbale als de non verbale communicatie is dan mooi om terug te zien.

Jij bepaalt welke onderwerpen aan bod komen in het gesprek. Voordat we de camera aanzetten, vragen we altijd of er onderwerpen zijn waar je liever niet over wil vertellen. Die onderwerpen komen dan dus niet terug in het interview.

Dat geldt voor veel ouders en we horen achteraf altijd dat ze de camera al heel snel vergeten zijn. Bedenk dat je kind het later heel fijn zal vinden om dat beeld van jou te hebben, je te zien praten en lachen, je mimiek, je blik. Wel is het belangrijk je te bedenken hoe ziek je oogt en hoe je later herinnerd wilt worden. Helaas melden sommige ouders zich pas heel laat in het ziekteproces aan.

Ja. Belangrijk is dat jij je prettig voelt en energie hebt om het gesprek te voeren. Als dat dus niet zo is dan annuleren we de afspraak en gaan we samen een ander moment zoeken.

Ja. We willen alle ouders die hiervoor in aanmerking komen de mogelijkheid bieden om kosteloos een Komma te laten maken. Stichting Komma is daarbij volledig afhankelijk van donaties. Wil en kun je daar zelf iets in betekenen, heel graag. We denken graag mee op welke wijze dat zou kunnen.

Ongeveer een week na het interview ontvang je een link om het video bestand te downloaden. Wij raden aan om het op meerdere plekken (en bij meerdere personen) op te slaan. Stichting Komma bewaart het beeldmateriaal ook op een beveiligde server. Mocht de video ooit kwijtraken kan het beeldmateriaal bij ons worden opgevraagd. Je ontvangt een contract van ons waarin je naasten machtigt het portret op te vragen. In verband met de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het van belang dit zorgvuldig te doen want we mogen het beeldmateriaal alleen delen met de mensen die in het contract worden vermeld.

Dat mag zeker, mits de zieke ouder daar toestemming voor heeft gegeven.

Staat jouw vraag er niet bij?

Staat jouw vraag er niet bij of heb je een ander verzoek? Stuur een mail naar info@stichtingkomma.nl.
Indien je je wilt aanmelden, dan kan je op onze aanmeldpagina het formulier invullen.

Help mee

Doneer

Wil jij ons financieel ondersteunen? Met jouw donatie kunnen wij samen met de ouders die zich aanmelden kosteloos een Komma maken voor hen en hun gezin.

Kom in actie

Maak een collectebus aan, betrek je familie, vrienden, collega’s en haal geld op voor Stichting Komma.


Help als vrijwilliger

Voor Stichting Komma zijn vrijwilligers onmisbaar. Zonder de inzet van vrijwilligers is het onmogelijk om voor alle ouders die zich bij ons aanmelden kosteloos een Komma te maken.

Help als bedrijf

Als bedrijf kun je heel veel betekenen voor de stichting, met een mooie éénmalige schenking of liever nog een meerjarige verbintenis met onze missie. Misschien kun je als bedrijf een actie organiseren voor/met je werknemers of voor je klanten. Genoeg mogelijkheden!

Laatste blogs

“Sinds het maken van het portret maak ik mij niet meer druk over het schrijven van brieven of een dagboek. Alles wat ik heb willen zeggen is nu al vastgelegd. Dat geeft enorm veel rust en daar ben ik Stichting Komma heel erg dankbaar voor”

“Wat deed mama toen ze 18 was?
Heeft ze nog tips voor als ik later groot ben?
Hoe kun je die vragen later beantwoorden als je er niet meer bent?

Het idee dat mijn familie later altijd naar mij kan kijken en luisteren als ze daar behoefte aan hebben geeft mij een fijn gevoel.”

“Heel erg veel dank voor………alles. Jullie prettige benadering naar ons, jullie tijd, de energie die jullie in ons hebben gestoken. En wat jullie voor ons en al die andere gezinnen betekenen”

“Door de laagdrempeligheid, de efficiëntie en het vakmanschap van Stiching Komma hadden we binnen no time een prachtig en waardevol videoportret voor onze dochter”