Stichting Komma helpt vanaf nu ook tieners!

In december 2020 lanceerde Michel de Hond, broer van de overleden presentator en theatermaker Marc de Hond Stichting Komma. De stichting helpt ongeneeslijk zieken ouders iets blijvends na te laten voor hun (jonge) kinderen. Juist wanneer zoveel aandacht ligt bij de primaire zorg voor een uitbehandelde ouder, lukt het vaak niet voor een blijvende herinnering voor de achterblijvende kinderen te zorgen. Het afgelopen jaar maakte Stichting Komma voor bijna 200 gezinnen een videoportret. Inmiddels heeft de stichting een stevige basis gelegd en kan zij haar hulp niet alleen aanbieden aan ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd, maar nu ook aan ouders van kinderen tot 18 jaar.

Michel de Hond: “Voorwaarde voor een videoportret was toen we startten dat de betreffende ouder minimaal 1 kind in de basisschoolleeftijd moest hebben. We wilden voorkomen overvraagd te worden als we de leeftijd zouden stellen op 18 jaar; het zou verdrietig zijn als we uitbehandelde ouders niet zouden kunnen helpen of hen moesten laten wachten – tijd die er voor hen vaak niet is. Maar voor tieners is het natuurlijk ook heel belangrijk een blijvende herinnering aan hun vader of moeder te hebben. Gelukkig kan Stichting Komma daar vanaf nu mede dankzij KWF ook een bijdrage aan leveren.”

KWF

In het eerste jaar is gebleken dat het overgrote deel van de aanvragen bij Stichting Komma kankergerelateerd is. Stichting Komma is dan ook ongelooflijk trots om te kunnen laten weten dat KWF haar missie steunt en de waarde van haar activiteit erkent. KWF spreekt het vertrouwen uit met een prachtige bijdrage die het Stichting Komma mogelijk maakt deze nieuwe stap te zetten: een Komma voor meer gezinnen door de verhoging van de leeftijdsgrens van de kinderen.

Johan van de Gronden, directeur KWF: “Ik ben heel dankbaar dat we met KWF het even kwetsbare als prachtige werk van Stichting Komma kunnen ondersteunen en zo nog meer ouders en kinderen kunnen helpen met het vastleggen van een mooi videoportret als blijvende herinnering.”

Achtergrond

Toen Jasmin de Hond in 1980 op 30-jarige leeftijd te horen kreeg dat ze zou komen te overlijden, liet zij aan haar twee jonge kinderen Marc (3) en Michel (1) een geluidsbandje na. Zo gaf ze haar kinderen een cadeau om haar aanwezigheid te kunnen blijven voelen.
De geschiedenis herhaalde zich 40 jaar later voor haar oudste zoon Marc. Ook hij kreeg te horen dat hij zijn twee jonge kinderen Livia en James (destijds 3 en 1 jaar) niet zou zien opgroeien.

Marc besloot het geluidsbandje van zijn moeder een moderne twist te geven. Zo liet hij zich bij zijn theatervoorstellingen interviewen over zijn leven door bekende interviewers als Claudia de Breij, Janine Abbring en Kefah Allush, en legde deze interviews vast op beeld. Ook schreef hij kaarten voor speciale gelegenheden die Livia en James in de toekomst mee zullen maken. Marc liet zo zijn gedachten, herinneringen en aanwezigheid achter op een manier die Marc en Michel hebben gemist van hun moeder.

Dit bracht zijn broer op het idee om in de geest van Jasmin en Marc andere ongeneeslijk zieken ouders te helpen bij het achterlaten van iets blijvends voor hun kinderen.

Wat doet Stichting Komma?

Stichting Komma helpt ongeneeslijk zieken ouders een blijvende herinnering na te laten in de vorm van een Komma: een houten memory box met daarin een professioneel opgenomen videoportret en drie wenskaarten met een persoonlijke boodschap voor hun kinderen. Ouders kunnen zelf nog andere belangrijke persoonlijke spullen in de memory box bijvoegen, zoals een trouwring of foto’s van speciale momenten die ze gezamenlijk hebben beleefd. Het videoportret wordt gemaakt door een professionele cameraman en een gespreksleider die de ouders begeleidt bij het verwoorden van wat ze nog willen vertellen en meegeven m.b.t. mogelijke (levens)vragen. Het geeft kinderen de kans om later een completer beeld van hun ouder te vormen en hun nabijheid te voelen. Het ontvangen van een Komma is gratis waarbij Stichting Komma voor de financiering afhankelijk is van donaties.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *